Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün taneçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak defosuz, esnek ve uysal bir dokumada olmalı, filinta bir aromaya ve manzum yanmayı sağlayacak cenahıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf aydınlık ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey mürtefi oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler bile birgeniş spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro içer en nazarıitibar etmesi gerekilen şey çın bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet çın bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız kâm yada zevk maalesef mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tüm saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime hazır saklamak içindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit ülküsel gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro gönen bileğerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri ortada içilen bir puro ülküsel gönen bileğerlerinde içiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu gönen bileğerleri bile kimisine bakarak oldukça iyi ve içilebilir en harika bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken değişik bir şahsiyet bu gönen bileğerinin puroya efsus edilen bir kadir olduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk gönen başkalıkı ortada gidip gelmeden cemi aynı gönen bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğmeseleimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu gönen bileğerleri neyi bileğmeseletirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, esrar azalır ve içimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça esrar artar, içimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna ahit ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimse en hayırlı kadir bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah husus averaj 6 ay içerisinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen tesviye üzerine yerleşmiş bu cümle sıcaklıktan müstakil olmadığı için belli bir ahit içerisinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca çokça sıcaklık bileğmeseleimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 gönen değeri çıkarmak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kadir iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek zeminı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz mürtefi gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o ahit değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in kadimî ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile bile tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en hayırlı opsiyon olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem gönen iktibas hem gönen tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. şeb gündüz yada sezon geçişleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde mürtefi gönen bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak durağan bir gönen değeri sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.