Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman limeçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak sıhhatli, esnek ve tatlı bir bünyeda olmalı, şiddetli bir aromaya ve düzenli yanmayı sağlamlayacak cenahıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf duru yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince güçlü miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler bile biriyi mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro içer en özen etmesi gerekilen şey dosdoğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet dosdoğru bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız zevk yada tat maalesef mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tamlık muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve içime amade yenmek içindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ülküsel rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro rutubet bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri arasında içilen bir puro ülküsel rutubet bileğerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu rutubet bileğerleri bile kimisine bakılırsa oldukça yaraşır ve içilebilir en mükemmel bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet bileğerlerinde purodan zevk almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken ayrıksı bir insan bu rutubet bileğerinin puroya günah edilen bir boy bos bulunduğunu ve asla içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk rutubet ayrımı arasında gidip gelmeden hep aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğmeslekimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu rutubet bileğerleri neyi bileğmeslektirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, kötü azalır ve içimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça kötü artar, içimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna bugün ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en sağlıklı boy bos bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız öz vasati 6 ay içinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet tesviye üzerine müesses bu mekanizma sıcaklıktan mutlak olmadığı için mukannen bir bugün içinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca bir tomar suhunet bileğmeslekimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet kıymeti çıkarmak için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu boy bos iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek platformı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz güçlü rutubet evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o bugün ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in kesiksiz ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile bile gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en sağlıklı seçenek olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem rutubet alma hem rutubet tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Akşam gün yada zaman intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde güçlü rutubet bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak sabit bir rutubet kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.